Glukoza

Glukoza

GLUKOZA

Glukoza dolazi od grčke riječi γλυκό što znači sladak. Najrasprostranjeniji je monosaharid u prirodi (dekstroza, grožđani šećer, krvni šećer, dekstroglukoza). Može se naći u krvi i tkivu svih sisavaca (glukoza), a i u biljnome svijetu, najčešće grožđu, ostalom voću i medu (fruktoza, dekstroza), gdje se nalazi slobodna ili je u sastavu oligosaharida i polisaharida (škrob, celuloza, povrće).

Glukoza je derivat šećera i bitan je međuproizvod pri pretvorbi hrane u energiju. Čini najznačajniji izvor energije, potreban kako za mišićni rad, tako i za sve procese u organizmu, uključivši i rad mozga. Samo manji dio potreba za glukozom čovjek može nadoknaditi iz neugljikohidratnih izvora.

Kako naše tijelo stvara glukozu?

Uglavnom dolazi iz hrane bogate ugljikohidratima, poput kruha, mlijeka, voća i povrća. Dok jedemo, hrana putuje niz jednjak u želudac. U želucu i početku tankog crijeva, kiseline i enzimi razgrađuju hranu na sitne dijelove. Tijekom tog procesa oslobađa se glukoza. Ona dolazi u crijeva gdje se apsorbira crijevnim resicama i prelazi u krvotok. Nakon što glukoza uđe u krv, inzulin joj pomaže da dođe do stanica. Tamo se koristi kao glavni izvor energije.

Energija i skladištenje

Naše tijelo održava razinu glukoze u krvi unutar normalnih vrijednosti. Beta stanice u gušterači nadgledaju razinu glukoze u krvi svakih nekoliko sekundi. Nakon što pojedemo hranu razina glukoze u krvi se poveća, a beta stanice oslobađaju inzulin u krvotok. Inzulin djeluje poput ključa i otključava stanice u mišićima, masnom tkivu i u stanicama jetre kako bi glukoza mogla ući u njih.

Nakon što naše tijelo iskoristi potrebnu glukozu za energiju, ostaci glukoze pohranjuju se u jetri i mišićima u obliku malih snopova koji se nazivaju glikogen. Naše tijelo može spremiti dovoljno goriva (glikogena) za jedan dan.

Ako nekoliko sati ne jedemo, razina glukoze u krvi pada. Gušterača prestaje izbacivati inzulin. Tada alfa stanice u gušterači počinju stvarati drugi hormon nazvan glukagon. On signalizira jetri da razgradi pohranjeni glikogen i pretvori ga natrag u glukozu koja se otpušta u krv. Osim iz viška glukoze, jetra također stvara vlastitu glukozu razgrađujući složene ugljikohidrate, aminokiseline i masti.

saznaj više

Lift - Komprimirani bomboni s grožđanim šećerom
i Napitak s glukozom

Bomboni naranca
Very Berry Front
Scroll to Top
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter