Upoznaj svoju kožu

Dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov, dr.med., spec. dermatovenerolog

Struktura kože, kolagen i starenje

Sva tri sloja kože – epidermis, dermis i potkožno masno tkivo – prolaze kroz degenerativne promjene tijekom starenja, koje je najočitije u dermisu.

Dermis je primarno sastavljen od tzv. izvanstaničnog matriksa (ECM) i stanica koje proizvode vlakna kolagena i elastina – tzv.  fibroblasta. Kolagen, koji je glavna komponenta ECM dermisa, s vremenom postaje fragmentiran i grubo raspoređen, a njegova se ukupna količina smanjuje. To je pretežno posljedica povećane aktivnosti enzima razgradnje kolagena, koje aktiviraju slobodni radikali kisika (ROS) u procesu (vanjskog-UV i unutarnjeg-genetika) starenja kože. Smanjenje količine kolagena posljedično dovodi do oštećenja funkcije stanica koje ga proizvode –fibroblasta – te se na taj način stvara začarani krug kontinuiranog smanjenja količine kolagena.

Dakle, ne samo da je u ostarjeloj koži povećana razgradnja, već je i smanjena produkcija kolagena. I količina funkcionalnih elastičnih vlakana i drugih komponenti ECM dermisa (poput hijaluronske kiseline) sa starenjem se smanjuje. To rezultira pojavom kliničkih znakova starenja, poput bora i smanjene elastičnosti.

Telomere

Telomere su završni dijelovi kromosoma koje imaju funkciju zaštite krajeva kromosoma od oštećenja, održavaju stabilnost kromosoma i čuvaju genetski materijal, omogućujući stanicama diobu i stvaranje novih, mladih stanica. Svaki put kad se stanice podjele, telomere se skraćuju. U trenutku kad postanu prekratke, stanice gube mogućnost diobe.

Produljenje telomera nije moguće bez specifičnog enzima – telomeraze. Pravilna struktura telomera i telomeraza ključna je za integritet kromosoma. Ukoliko izostaje, nastaju bolesti koje zajedničkim imenom zovemo telomeropatije. Telomeropatije su karakterizirane brojnim simptomima od kojih je jedan od najznačajnijih preuranjeno starenje organizma i kože. Određeni peptidi, jedinstveni sljedovi aminokiselina, imaju sposobnost popravljanja oštećenja na telomerama i telomerazama. Osim toga, imaju snažan antioksidativni učinak. Ta dva svojstva navedenih peptida  pridonose ublažavanju simptoma bolesti telomeraza i preuranjenom starenju organizma, i registrirani su lijek za liječenje ovih bolesti.

Studije su pokazale da navedeni peptidi (poznati kao GSE24.4 i GSE4), povećavaju aktivnost telomeraze, smanjuju oksidativni stres i oštećenje DNA stanice. Također, povećavaju proliferaciju stanica i smanjuju stanično starenje. Smanjuju aktivnost β-gala kao markera starenja, djeluju protuupalno, produljuju telomere i smanjuju njihovu oksidaciju.  

CAP Peptid 5 kombinacija je peptida izvedena iz peptida GSE24.2 i peptida GSE4.

Scroll to Top