Sustav MiniMed™ 780G sa SmartGuard™ tehnologijom

Najnaprednija SmartGuard™ tehnologija automatski isporučuje bazale i korekcijske boluse 24h na dan, svakih 5 minuta prema vrijednostima glukoze izmjerene senzorom.
G4S-system

MiniMedTM 780G sustav sadrži najnapredniju Medtronic SmartGuard™ tehnologiju koja automatski isporučuje bazale i korekcijske boluse 24h na dan, svakih 5 minuta prema vrijednostima glukoze izmjerene senzorom, čime je omogućen individualni pristup svakom korisniku. Novi koncept automatskih bolusa omogućuje rane i sigurne isporuke inzulina bez intervencije korisnika inzulinske pumpe. Unaprijeđena značajka SmartGuard™ osmišljena je za postizanje maksimalnog vremena u kojem razine glukoze ostaju u rasponu od 3,9 do 10,0 mmol/l. Na taj način, sustav automatizirano stabilizira razine glukoze i pomaže u sprječavanju nastanka hipoglikemije i hiperglikemije. Pomaže u poboljšanju glikemijske kontrole i postizanju ciljanih glikemijskih vrijednosti.

Sustav se sastoji od 4 elementa:

 1. Inzulinske pumpe – Na osnovu podataka koje pumpa prima od senzora, sama obavlja automatske prilagodbe i korekcije isporuke inzulina. Inzulinska pumpa na zaslonu prikazuje vrijednosti glukoze u realnom vremenu izmjerene senzorom za posljednjih 3, 6, 12 ili 24 sata, grafikone trenda i strelice smjera kretanja glukoze.

2. Odašiljača Guardian™ 4– Pričvršćen je na senzor i prima od njega podatke. Pumpa i odašiljač bežično se povezuju pa odašiljač svakih 5 minuta u pumpu šalje vrijednosti glukoze izmjerene senzorom u međustaničnoj tekućini. Kompatibilan je isključivo sa senzorom  Guardian™ 4.

3. Senzora Guardian™ 4 – Namijenjen je za kontinuirano mjerenje glukoze u međustaničnoj tekućini. Trajanje senzora je do 7 dana od postavljanja i ne zahtijeva ubode u prst.

4. Infuzijskog seta – Sastoji se od katetera, koji prenosi inzulin od pumpe do tijela i kanile, male fleksibilne cjevčice koju u tijelo uvodi igla vodilica.

MiniMed™ 780G sustav djevojka

SmartGuard™ kao dio sustava MiniMed™ 780G predstavlja najnapredniji algoritam koji pomaže u sprječavanju hipoglikemije i hiperglikemije. Sadrži mogućnost automatskih bazala i bolusa, čime ispravlja niske i visoke razine glukoze prije nego se dogode.

Automatski bazal je prilagođen bazalni inzulin koji inzulinska pumpa isporučuje svakih 5 min na temelju trenutnih očitanja glukoze izmjerene senzorom. Automatskom korekcijom pumpa isporučuje male doze korekcijskog bolusa svakih 5 min kako bi maksimizirala vrijeme u rasponu, odnosno između 3,9 mmol/l i 10,0 mmol/l. Opcija automatizirane isporuke korektivnog bolusa će se uključiti kada vrijednost glukoze izmjerene senzorom prijeđe vrijednost od 6,7 mmol/L i kada dođe do maksimalne isporuke bazala. Moguće je izabrati tri ciljane vrijednosti 5,5 mmol/L, 6,1 mmol/L i 6,7 mmol/L. Također, moguće je zadati privremeni cilj u vrijednosti od 8,3 mmol/L za događaje u kojima  je potrebno manje inzulina (tjelovježba). Inzulinska pumpa će zvučnim signalom javiti ako glukoza izmjerena senzorom padne ispod 3,9 mmol/L, te ako glukoza izmjerena senzorom iznosi iznad 13,9 mmol/L i potraje više od 3h.

UC202102620 EE 780G Brochure PR MMOL EMEA MarCom Approved 1

Značajka SmartGuard™ prije aktivacije zahtijeva razdoblje zagrijavanja od 48 sati – ručni način rada. To razdoblje zagrijavanja počinje u ponoć nakon što pumpa počne isporučivati inzulin. Tijekom razdoblja zagrijavanja, pumpa prikuplja i obrađuje podatke. U ručnom načinu, u kombinaciji s kontinuiranim mjerenjem glukoze,  dostupne su tri funkcije: Suspend on Low (prekid na donjoj granici), Suspend before Low (Prekid prije donje granice) i automatski nastavak isporuke bazala prema vrijednosti glukoze izmjerene senzorom. Također, upozorava ako se razina glukoze mijenja određenom brzinom ili ako se približava ili je već dosegla određenu donju ili gornju granicu.

Pomoću Bluetooth tehnologije i mobilne aplikacije, moguće je na zaslonu mobilnog telefona vidjeti podatke o trenutnim vrijednostima glukoze, grafikone trenda, TIR, količine isporučenog inzulina i strelice smjera kretanja glukoze. Također, moguće je podijeliti podatke u realnom vremenu sa svojim skrbnicima i voljenim osobama na njihovim mobilnim zaslonima.

Postoji mogućnost pohranjivanja podataka iz inzulinske pumpe i uređaja za kontinuirano mjerenje glukoze u softver CareLink™ Personal. Carelink™ Personal je online softver čija je svrha prikupljanje informacija iz inzulinske pumpe, uređaja za kontinuirano mjerenje glukoze u međustaničnoj tekućini i mjerača glukoze u krvi te njihovo pretvaranje u izvještaje. Izvještaji sadrže informacije pomoću kojih se mogu pratiti trendovi i dnevne aktivnosti kao što su uneseni ugljikohidrati, vrijeme obroka, primjena inzulina i očitanja glukoze u krvi.

CareLink system mmol

Reference:

1. Carlson, A.L. et al. 97-P-Safety and glycaemic outcomes of the MiniMed™ AHCL System in subjects with T1D. 80th ADA International Conference, June 2020, Chicago

2. Collyns.O. et al. 199-OR-Improved glycaemic Outcomes with MiniMed™ AHCL Delivery. 80th ADA International Conference, June 2020, Chicago

Provjerite kompatibilnost mobilnih aplikacija MiniMed™ Mobile i CareLink™ Connect sa svojim pametnim telefonom.

Brošura za MiniMed 780G

Scroll to Top